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    • 식품영양전공

      식품영양전공 홈페이지 바로가기 TEL 031-740-7266

      "건강증진을 위한 영양학적 연구개발 및 영양 컨설팅 전문가"

      교육목표

      식품영양 전공에서는 인간의 건강 및 영양상태 개선을 통해 삶의 질적 향상을 도모하기위한 학문연구와 그 실천 및 응용을 통하여 국민건강에 이바지할 수 있는 전문 영양사 양성을 교육목표로 하고 있다.

      면허증 및 자격증

      영양사, 영양교사, 임상영양사, 상담영양사, 한식·양식조리사, 식품기사, 위생사, 바른식습관지도자, 다이어트프로그래머

      취업분야

      위탁급식회사(학교, 병원, 산업체), 외식산업체, 사회복지시설, 식품회사(품질관리, 연구원, 홍보, 마케팅, 위생관리), 병원영양상담실, 다이어트 전문회사, 요리학원강사, 공무원(식품위생직, 보건직)

      콘텐츠 담당자 : 식품영양전공
      전화번호 : 031-740-7266
  • 식품생명공학전공
    • 식품생명공학전공

      식품생명공학전공 홈페이지 바로가기 TEL

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      면허증 및 자격증

      취업분야

      콘텐츠 담당자 : 식품생명공학전공
      전화번호 :
  • 안전공학전공
    • 안전공학전공

      보건환경안전학과 홈페이지 바로가기 TEL 031-740-7230

      "대한민국 글로벌 성장을 주도할 보건/환경/안전 분야의 전문가 양성"

      실내 환경, 대기, 수질, 폐기물 등 다양한 환경매체 및 산업재해를 유발하는 작업장의 각종 유해·위험요인이 건강과 안전에 미치는 영향과 범위를 규명하고, 과학적 기술을 동원하여 해결 할 수 있는 이론과 기술을 습득하여 대한민국 글로벌 성장을 주도할 보건·안전·환경 분야의 전문가를 양성한다.

      면허증 및 자격증

      위생사 면허증, 환경기사(대기, 수질, 폐기물, 토양, 자연생태복원, 소음진동), 안전기사(산업, 건설, 인간공학, 소방), 산업위생기사

      취업분야

      보건복지부(보건직, 검역소), 식품의약품안전처(식품위생직), 환경부(환경직, 환경기술고등고시), 고용노동부(근로감독관, 산업안전, 산업보건 별정직), 국민안전처(안전직, 소방직), 중앙정부 및 지자체·시도 기술연구직, 보건환경안전분야 컨설팅 및 전문기업체, 안전보건환경분야 기술용역업체, 중앙정부와 각 시·도 (보건직, 환경직, 재난안전직, 소방직) 공무원, 사업장 안전 및 환경기술자, 환경영향평가 및 재해영향평가 엔지니어링업체, 산업위생 관련분야, 보건환경 의정장교

      콘텐츠 담당자 : 안전공학전공
      전화번호 : 031-740-7269
  • 화장품과학전공
    • 화장품과학전공

      화장품과학전공홈페이지 바로가기 TEL 031-740-7243

      "화장품과 뷰티산업의 융합을 통한 창조적인 전문인력"

      생활수준의 향상으로 건강한 삶에 대한 욕구가 증가되면서 현대사회가 요구하는 화장품과 뷰티산업에 대한 체계적인 과학교육으로 창의적 전문 인재양성을 목적으로 한다.

      면허증 및 자격증

      미용사 종합(일반 미용/피부관리/네일/메이크업) 면허증, 맞춤형 화장품 조제관리사, 두피 및 모발 관리사, 컬러리스트 산업기사, 아로마테라피스트, 국제의료 관광 코디네이터, 병원코디네이터, 웨딩플레너

      취업분야

      뷰티 관련 산업체(헤어, 피부, 네일, 메이크업, 두피관리 분야), 뷰티컨설턴트, 화장품제조판매관리업체, 화장품연구원, 화장품품질관리, 화장품마케팅, 방송국 분장실(헤어, 메이크업), 호텔 및 리조트 스파 테라피스트, 병원 에스테티션 및 코디네이터, 비만체형관리사, 트리콜로지스트, 조향사, 미용 및 화장품회사 교육강사, 화장품 및 미용매체 전문기자, 웨딩 산업체

      콘텐츠 담당자 : 화장품과학전공
      전화번호 : 031-740-7243
  • 교수소개
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      백진경 교수

      백진경 교수

      전공 :
      임상영양학
      전화 :
      031-740-7141
      연구실 :
      박애관 206호
      E-mail :
      jkpaik@eulji.ac.kr

      학력

      • 충남대학교 식품영양학과 졸업
      • 연세대학교 식품영양학과 졸업

      주요경력

      • 現 을지대학교 식품영양학과 부교수
      • 現 을지대학교 임상영양사 교육기관(대학원) 전공전임교수
      • 現 한국임상영양학회 편집위원
      • 現 한국식품영양학회 편집재무이사
      • 現 한국식생활문화학회 상임이사
      • 現 중소기업기술정보진흥원 평가위원
      • 現 한국외식업중앙회 음식문화개선 추진위원

      연구실적[논문 (2018년 이후)]

      • Vitamin D Status, Fiber Intake, and Type 2 Diabetes in U.S. Adults. Journal of Medicinal Food 2020 (SCIE, IF=2.020) [corresponding author]
      • Anti-inflammatory effect from extracts of Red Chinese cabbage and Aronia in LPS-stimulated RAW 264.7 cells. Food Science and Nutrition 8:1898-1903, 2020 (SCIE, IF=1.747) [corresponding author]
      • Effect of Red Chinese Cabbage on the Organ Weight and Serum Lipid Levels of Rats Fed High Fat Diet. The Korean Journal of Food and Nutrition 32(6):711-716,2019 [corresponding author]
      • Anti-Oxidant Effects of Highly Bioavailable Curcumin Powder in High-Fat Diet Fed- and Streptozotocin- Induced Type 2 Diabetic Rats. The Korean Journal of Food and Nutrition 32(2):133-137, 2019 [1st author]
      • Changes in Serum Lipids according to the Amount of Exercise Activity in Middle-Aged Women. Indian Journal of Public Health Research and Development 9(12):2068-2072, 2018 (SCOUPS)
      • A Comparison Study of Lifestyle Patterns between Ischemic Stroke and Healthy Adults. Indian Journal of Public Health Research and Development 9(8):773-776, 2018 (SCOUPS)
      • Development of the WISH(Well-Aging Indexing for Senior Health) Platform for Happiness. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity 4(36):1-11, 2018 (SCOUPS)
      • Association of the Anxiety/Depression with Nutrition Intake in Stroke Patients. Clinical Nutrition Research 7(1):11-20, 2018 [corresponding author]
      • Current Technologies of Electrochemical Immunosensors: Perspective on Signal Amplification. Sensors 18:1-18, 2018 (SCIE)

      연구실적[논문 (2018년 이전)]

      • 고령친화형 가정식 대체식품 동향. 전자공학회지 12:842-849, 2017 [단독저자]
      • Implementation of IoT-based Automatic Inventory Management System. International Journal of Advanced culture technology 5(1):70-75, 2017
      • Effects of Fining Treatments on Color and Clearness of Apple Wine. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition 46(3):368-373, 2017 (SCOUPS) [corresponding author]
      • 당뇨병의 영양유전학적 활용 (Application of Nutrigenomics in Diabetes). The Journal of Korean Diabetes 17:266-270, 2016 [단독저자]
      • Association between Genetic Variations Affecting Mean Telomere Length and the Prevalence of Hypertension and Coronary Heart Disease in Koreans. Clinical Nutrition Research 5(4):249-260, 2016 [1st author]
      • Estimation of Apple Intake for the Exposure Assessment of Residual Chemicals Using Korea National Health and Nutrition Examination Survey Database. Clinical Nutrition Research 5:86-101, 2016
      • Emodin isolated from Polygoni Multiflori Ramulus inhibits melanogenesis through the liver X reporter-mediated pathway. Chemico-Biological Interactions 250:78-84, 2016 (SCIE)
      • Circulating Lp-PLA₂ activity correlates with oxidative stress and cytokines in overweight/obese postmenopausal women not using hormone replacement therapy. AGE: Journal of the American Aging Association 37(2):32, 2015 (SCIE, IF=3.445) [1st author]
      • Physicochemical Characteristics Based on Fining and Filtering of Muscat Bailey A Grape Wine. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition 44(11):1687-1692, 2015 (SCOUPS) [1st author]
      • Study on Quality Characteristics of Korean Traditional Kukhwaju by Addition of Dried Chrysanthemum indicum L. Extract into Mash. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition 44(9):1333-1338, 2015 (SCOUPS) [1st author]
      • Utilization of Korea National Health and Nutrition Examination Survey Database: Estimation of Tomato Consumption and the Risk of Metabolic Syndrome. Food Engineering Progress 18(2):109-115, 2014 (KCI)
      • Effect of age on atherogenecity of LDL and inflammatory markers in women. Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases 23:967-972, 2013 (SCI, IF=3.978) [1st author]
      • Association of polymorphisms in FADS gene with age-related changes in serum phospholipid polyunsaturated fatty acids and oxidative stress markers in middle-aged nonobese men. Clinical Interventions in Aging 8:585-596, 2013 (SCIE, IF=2.651)
      • Follow-ups of metabolic, inflammatory and oxidative stress markers, and brachial-ankle pulse wave velocity in middle-aged subjects without metabolic syndrome. Clinical and Experimental Hypertension 35(5):382-388, 2013 (SCI, IF=1.276) [1st author]
      • Association of age-related changes in circulating intermediary lipid metabolites, inflammatory and oxidative stress markers, and arterial stiffness in middle-aged men. AGE 35:1507-1519, 2013 (SCIE, IF=4.084)
      • Oxidative stress is associated with C-reactive protein in non-diabetic postmenopausal women, independent of obesity and insulin resistance. Clinical Endocrinology 79:65-70, 2013 (SCI, IF=3.396)
      • Increased arterial stiffness in subjects with impaired fasting glucose. Journal of Diabetes and its Complications 27(3):224-228, 2013 (SCIE, IF=2.056) [1st author]
      • Increased oxidative stress in normal-weight postmenopausal women with metabolic syndrome compared with metabolically healthy overweight/obese individuals. Metabolism, Clinical and Experimental 62(4):554-560, 2013 (SCI, IF=3.096) [1st author]
      • Mild weight loss reduces inflammatory cytokines, leukocyte count, and oxidative stress in overweight and moderately obese participants treated for 3 years with dietary modification. Nutrition Research 33(3):195-203, 2013 (SCI, IF=2.142) [1st author]
      • Association of apolipoprotein A-V concentration with apolipoprotein A5 gene 1131T>C polymorphism and fasting triglyceride levels. Journal of Clinical Lipidology 7(2):94-101, 2013 (SCIE, IF=2.741)
      • Dietary treatment with rice containing resistant starch improves markers of endothelial function, postprandial blood glucose and oxidative stress in patients with impaired fasting glucose or newly diagnosed type 2 diabetes. Atherosclerosis 224(2):457-464, 2012 (SCI, IF=3.794) [1st author]
      • Supervised Exercise Program, BMI, and Risk of Type 2 Diabetes in Subjects With Normal or Impaired Fasting Glucose. Diabetes Care 35(8):1680-1685, 2012 (SCI, IF=8.087)
      • The association of specific metabolites of lipid metabolism with markers of oxidative stress, inflammation and arterial stiffness in men with newly diagnosed type 2 Diabetes. Clinical Endocrinology 76:674-682, 2012 (SCI, IF=3.168)
      • Effects of aging and menopause on serum intereukin-6 levels and peripheral blood mononuclear cell cytokine production in healthy nonobese women. Age 34:415-425, 2012 (SCIE, IF=3.948)
      • Circulating and PBMC Lp-PLA2 associate differently with oxidative stress and subclinical inflammation in nonobese women (menopausal status). PLoS One 7(2):e29675, 2012 (SCIE, IF=4.092) [1st author]
      • Association of Lp-PLA2 activity and LDL size with interleukin-6, an inflammatory cytokine and oxidized LDL, a marker of oxidative stress, in women with metabolic syndrome. Atherosclerosis 218(2):499-506, 2011 (SCI, IF=3.794)
      • Effects of lycopene supplementation on oxidative stress and the markers of endothelial function in healthy men. Atherosclerosis 215:189-195, 2011 (SCI, IF=3.794) [1st author]
      • FADS gene polymorphisms in Koreans: Association with ω6 polyunsaturated fatty acids in serum phospholipids, lipid peroxides, and coronary artery disease. Atherosclerosis 214:94-100, 2011 (SCI, IF=3.794) [1st author]
      • Adiponectin gene polymorphisms are associated with long-chain ω3 polyunsaturated fatty acids in serum phospholids in non-diabetic Koreans. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 95:E347-E351, 2010 (SCI, IF=5.967)
      • Interactions between the APOA5 -1131T>C and the FEN1 10154G>T polymorphisms on ω6 polyunsaturated fatty acids in serum phospholipids and coronary artery disease. Journal of Lipid Research 51:3281-3288, 2010 (SCI, IF=5.559) [1st author]
      • APOA5-1131T>C genotype effects on apolipoprotein A5 and triglyceride levels in response to dietary intervention and regular exercise (DIRE) in hypertriglyceridemic subjects. Atherosclerosis 211:512-519, 2010 (SCI, IF=3.794)
      • Effects of V279F in the Lp-PLA2 gene on markers of oxidative stress and inflammation in Koreans. Clinica Chimica Acta 411:486-493, 2010 (SCI, IF=2.535) [1st author]
      • Association of apolipoprotein A5 concentration with serum insulin and triglyceride levels and coronary artery disease in Korean men. Atherosclerosis 205:568-573, 2009 (SCI, IF=3.794)
      • Influence of adiponectin gene polymorphism on adiponectin level and insulin resistance index in response to dietary intervention in overweight-obese patients with impaired fasting glucose or newly diagnosed type 2 diabetes. Diabetes Care 32:552-558, 2009 (SCI, IF=8.087)
      • The apolipoprotein A5 -1131T>C promoter polymorphism in Koreans: association with serum apoA5 and triglyceride concentrations, LDL particle size and coronary artery disease. Clinica Chimica Acta 402:83-87, 2009 (SCI, IF=2.535) [1st author]
      • Effects of nattokinase on blood pressure: A randomized, controlled trial. Hypertension Research 31:1583-1588, 2008 (SCIE, IF=2.576)
      • Evaluation of metabolic syndrome risk in Korean premenopausal women: not waist circumference but visceral fat. Circulation Journal 72:1308-1315, 2008 (SCI, IF=3.766)
      • Additive effect of interleukin-6 and C-reactive protein (CRP) single nucleotide polymorphism on serum CRP concentration and other cardiovascular risk factors. Clinica Chimica Acta 380:68-74, 2007 (SCI, IF=2.535) [1st author]

      연구실적 [연구과제]

      • 2020.09~현재. 한국산업기술진흥원(중기부)/지역특화산업육성 (R and D)-지역주력산업육사업, 잣 잎 추출물을 이용한 혈중 중성지질 개선 기능성 식품의 개발 (연구책임자)
      • 2020.04~현재. (정책과제) 을지대학교, 을지대학교 임상영양사 교육과정 질관리 방안 연구 (연구책임자)
      • 2020.04~현재. (정책과제) 을지대학교, 창의융합교육의 확산에 관한 연구 (참여연구원)
      • 2016.05~현재. 과학기술정보통신부/원천기술개발사업, 고령호발질환 예측 및 진단 시스템 실증 및 실용화 연구 (참여연구원)
      • 2020.03~2020.10. 질병관리본부, 병원체자원 활용촉진을 위한 산업·연구 생태파악 및 수입대체효과 분석 (참여연구원)
      • 2019.01~2020.12. 농촌진흥청/식량작물유용성분증진핵심기술개발사업, 흑삼 등을 이용한 전립선 건강 기능성 연구 (참여연구원)
      • 2018.01~2020.12. 농촌진흥청/농생명바이오식의약소재개발사업, 발효옻추출물의 간건강 기능성 및 안전성 평가 (연구책임자)
      • 2018.06~2019.05. (정책과제) 을지대학교, 을지대학교 임상영양사 교육기관 운영평가방안 연구 (연구책임자)
      • 2018.05~2018.09. 식품의약품안전처. 건강기능식품 기능성 원료 재평가 (연구책임자)
      • 2015.11~2018.10. 과학기술정보통신부/신진연구자지원사업, 산화적 손상에 대한 안토시아닌 함유 고기능성 빨간배추추출물의 항산화 효능기작 규명 (invitro, invivo 실험연구 및 인체중재시험) (연구책임자)
      • 2017.09~2017.12. 농림축산식품부/(사)식생활교육국민네트워크/청년층 식생활교육 역량제고 지원사업. 청년층 미래 예비교사 식생활교육 역량제고 (연구책임자)
      • 2016.05~2017.01. 과학기술정보통신부/원천기술개발사업, 고령호발질환 예측인자발굴 및 조기 진단 기술개발 (참여연구원)
      • 2016.03~2017.02. (정책과제) 을지대학교, 바이오융합특성화 정책연구 (참여연구원)
      • 2015.06~2016.05. (정책과제) 을지대학교, 을지대학교 특성화 확립을 위한 연구활성화 방안연구 (참여연구원)
      • 2015.06~ 2015.11. 한국과학창의재단/학부생 연구프로그램 지원사업, 천연물유래 기능성식품소재 개발을 위한 빨간배추 추출물의 항산화 및 항염증 조절 작용기전 규명 연구 (연구책임자)
      • 2015.05~2016.04. (정책과제) 을지대학교, 대학구조개혁을 대비한 학과평가지표개발 및 개선방안수립 (참여연구원)
      • 2014,09~2014.11. 자연애/신성에프엔비/강원약초농산, 국내외 차시장 분석을 통한 한방 응용 개발제품의 기호도 평가와 국내 및 수출 시장 개척방안 (연구책임자)
      • 2014.08~2015.07. 중소기업청/산학연협력기술개발사업, 잣나무잎 초임계추출물을 이용한 대사질환개선 소재 및 제품개발 (참여연구원)
      • 2013.06~2014.05. 을지대학교 산학협력단, 노화와 대사증후군이 혈청 및 말초혈액단핵세포의 염증 농도에 미치는 영향 (연구책임자)
      • 2011.08~2013.02. 교육과학기술부/원천기술개발사업, 심혈관 노화제어 프로그램 개발을 위한 영양대사 표지인자 발굴 (참여연구원)
      • 2011.04~2012.04. 교육과학기술부/과학기술국제화사업, 비만관련 대사질환 예측/진단 프로그램 개발을 위한 “시스테믹 염증반응 모니터링 바이오마커 패널” 구축 (참여연구원)
      • 2010.03~2011.02. 연세대학교 산학협력단, 관상동맥질환 예방을 위한 fatty acid desaturase(FADS) 유전배경 및 식이 다불포화지방산 섭취, 염증간의 상관성 규명연구 (연구책임자)

      연구실적[특허]

      • 특허출원(2018), 빨간배추 및 아로니아 복합 추출물을 유효성분으로 포함하는 함염증 조성물 (10-2018-0111798)
      • 특허출원(2015), 해마추출물을 유효성분으로 하는 기억력개선용 조성물 (2015-0063555)
      • 특허출원(2015), 해마추출물을 유효성분으로 하는 성기능개선용 조성물 (2015-0045875)
      • 특허출원(2014), 아로니아 농축액 및 비타민 A, C, E가 포함된 물질을 함유하는 항산화 조성물 및 비타민 A, C, E 분석방법 (10-2014-0088921)
      • 특허등록(2012), 혈청 지방산 조성과 연관된 단일염기다형성 및 그의 용도 (제10-1151811호)
      • 특허등록(2012), 산화 스트레스 관련 질환과 연관된 단일염기다형성 및 그의 용도 (제10-1141189호)

      저서

      • 2020.03 영양판정. 창지사 [ISBN 978-89-426-1292-5]
      • 2019.12 채식에도 종류가 있다. 나를 위한 맞춤 레시피. 서울시청 [ISBN 979-11-6161-770-1]
      • 2019.09 에센스 고급영양학. ㈜지구문화 [ISBN 978-89-7006-859-6]
      • 2018.10 어르신을 위한 채식레시피. 서울시청 [ISBN 979-11-6161-412-0]
      • 2018.03 실천하는 지역사회영양학. 수학사 [ISBN 978-89-7140-717-2]
      • 2017.03 공중보건학. 범문에듀케이션 [ISBN 979-11-5943-063-3]
      • 2017.02 재료별 이야기 맛있는 채식레시피. 서울시청 [ISBN 979-11-5621-928-6]
      • 2017.02 계절별 이야기 맛있는 채식 한끼. 서울시청 [ISBN 979-11-5621-927-9]
      • 2016.12 축산물 품질 고급화 및 사양관리 체계 구축 동향 및 이슈 기술. 농림수산식품기술기획평가원 [ISBN 979-11-85273-92-1]
      • 2016.08 베이직영양학. 지구문화사 [ISBN 978-89-7006-788-9]

      수상실적

      • 우수포스터상, 한국식품영양학회 춘계학술대회, (2019.05, 대한민국)
      • 우수포스터상, 한국식품영양학회 하계학술대회, (2018.06, 대한민국)
      • 우수포스터상, 한국식품영양학회 동계학술대회, (2017.12, 대한민국)
      • 표창장 (교육활동 우수), 을지대학교 총장, 을지재단 회장, (2015.02, 대한민국)
      • 표창장 (연구실적 우수), 을지대학교 총장, 을지재단 회장, (2014.08, 대한민국)
      • ASN (미국영양학회) Young Scientist Award (젊은과학자상), 미국영양학회, (2011.11, 미국)
      • Clinical Research Award, 한국지질동맥경화학회, (2009.09, 대한민국)
      • ISA Travel Grant, XV International Symposium on Atherosclerosis, (2009.06, 미국)
      • The Best Research Award, 한국지질동맥경화학회, (2007.09, 대한민국)
      • 서울장학생 (Seoul Fellowship), 서울특별시장, (2007.08, 대한민국)
      • 우수상, 한국지질동맥경화학회, (2006.09, 대한민국)

      연구분야

      • Metabolome study on the mechanism of slowdown of the aging process and disease pathology
      • Clinical nutrition for chronic diseases (cardiovascular disease, diabetes, obesity, metabolic syndrome etc.)
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